Pamokos „Atminties keliu“

  • Paskelbė : Laima Juodagalvienė
  • Paskelbta: 2023-09-22
  • Kategorija: Renginiai

     Rugsėjo 23-iąją minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena.  Holokaustas – ne tik žydų tragedija. Tai mūsų tragedija, nes netekome Lietuvos piliečių, kartu su mumis kūrusių valstybę, dalyvavusių šalies ekonominiame, kultūriniame ir politiniame gyvenime.  

     Kaip ir kiekvienais metais Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pakvietė prisiminti Holokausto metu sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes ir kartu nueiti į masinių žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę. Lietuvoje tokių vietų yra daugiau nei 200, tarp jų ir Švenčionys. Švenčionių krašto istorija mena gražią čia gyvenusių žmonių draugystę, nesvarbu, kokios tautybės jie būtų. Mena ir didžiulį skausmą, kai nacių okupacijos metais Švenčionėliuose  nužudyta labai daug žydų tautybės gyventojų.

     Pagal Švenčionių krašto žydų, gyvenančių Izraelyje, pateiktus duomenis, Švenčionėliuose 1941 m. spalio mėn. nužudyta 8000 žydų. Oficialiais valstybinės komisijos hitlerininkų nusikaltimams tirti duomenimis hitlerinės okupacijos metais Švenčionių apskrityje buvo nužudyta 7471 žmogus. Tarp nužudytųjų Švenčionių apskrityje buvo apie 400–500 ne žydų tautybės piliečių (lenkų, lietuvių, baltarusių). Dėl to nurodoma, kad Švenčionių apskrityje žuvo apie 7000 žydų.

    Mūsų gimnazijos mokiniai bei istorijos mokytojos paminėjo Vilniaus geto ir Švenčionių geto likvidavimo 80-metį. Per istorijos pamokas eidami ,,Atminties keliu“ mokiniai susipažino su Švenčionių krašto žydų tragedija, aplankė Švenčionių žydų kapines, Švenčionių geto memorialą ir apsilankė masinėje žydų kapavietėje Platumų k. Švenčionėlių sen.

 

 

 

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas