Karlagas ’15

 

2015 m. spalio 12 d. mūsų gimnazijoje viešėjo LR Seimo narys V. Stundys ir ekspedicijos ,,Karlagas-15″ dalyviai, vadovaujami Seimo nario Pauliaus Saudargo. Įvyko susitikimas ir netradicinė pilietiškumo pamoka apie skaudžiausią lietuvių tautos istorijos laikotarpį – tremtį į Sibirą sovietiniais laikais .

 

Ekspedicijos dalyviai pasakojo savo išgyventus įspūdžius šios ekspedicijos metu. Jaunuoliai savaitę viešėjo Kazachstane ir turėjo puikią galimybę aplankyti svarbias istorines vietas bei susipažinti su šiuolaikinio Kazachstano tikrove. Sovietinio režimo metais Kazachstane buvo įkurta nemažai lagerių, į kuriuos būdavo tremiami žmonės daugiausia iš Ukrainos ir Baltijos šalių. Pavyzdžiui, ekspedicijos dalyvių aplankytame Spasko lageryje lietuviai sudarė net penktadalį visų kalinių. Šis lageris pasižymėjo itin sunkiomis sąlygomis, kadangi į jį iš kitų lagerių būdavo suvežami sunkiai sergantys bei neįgalūs ligoniai, kurie, nepaisant fizinės būklės, vis vien būdavo verčiami dirbti sunkius darbus. Kazachstanas yra įdomi šalis ne tik dėl istorinės praeities, bet ir dėl šiandieninių realijų. Po sovietinė, bet gamtinių išteklių turtinga Centrinės Azijos šalis sparčiai modernėja, joje galima išvysti tiek po sovietinėms, tiek Vakarų šalims būdingų dalykų.

Džiaugiamės, kad turėjome tokią pilietiškumo pamoką, kuri ugdo patriotizmo jausmą, skatina jaunimą domėtis savo tautos istorija.

Istorijos mokytoja metodininkė Vilija Jaksebogienė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas