Iškilmingai apdovanoti raštingiausi gimnazistai

  • Paskelbta: 2023-09-20
  • Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 8-oji – Tarptautinė raštingumo diena, minima UNESCO iniciatyva. Raštingu yra laikomas žmogus, mokantis rašyti ir skaityti. Tačiau raštingumo sąvoka suprantama ir plačiau. Raštingas žmogus sugeba naudotis įvairiais duomenimis, moka rišliai bendrauti, skaičiuoti, taisyklingai kalbėti ir rašyti.

Minėdami Tarptautinę raštingumo dieną gimnazijos mokiniai per lietuvių kalbos ir literatūros pamokas diskutavo, kas yra raštingas žmogus, ar nuskambėtų kaip komplimentas, jeigu kas nors būtų pavadintas raštingu žmogumi. Taip pat mokiniai žiūrėjo mokytojų parengtą vaizdinę medžiagą, sprendė kryžiažodžius, rašė žodžių diktantus, o 7–IV klasių mokiniai dalyvavo raštingiausio mokinio konkurse.

Šią raštingumo dieną minimi ir pagerbiami tie, kurie atnešė pasauliui raštingumą, tie, kurie dabar moko kitus, tie, kurie žino, kad kalba – vienas svarbiausių tautos požymių greta istorijos ir papročių. Džiugu, jog šiemet raštingiausių gimnazijos mokinių apdovanojimas sutapo su nepaprastai reikšminga diena – Lietuvos Sąjūdžio Švenčionių skyriaus 35-uoju minėjimu ir vieno iš aktyviausių sąjūdiečių, menininko Juozo Jakšto knygos „Dievdirbio pamąstymai“ pristatymu. Šio žmogaus iniciatyva raštingiausi rajono gimnazijų mokiniai buvo pakviesti į minėtą renginį, kuris vyko Švenčionių kultūros centre. Šešis raštingiausius 7–IV klasių mokinius – Vilių Nekraševičių (7a kl.), Airidą Rutkovskytę (8d kl.), Urtę Smoliakaitę (Ic kl.), Elzę Lenardaitę (IIb kl.), Austėją Stunžėnaitę (IIIc kl.), Kariną Adamovičiūtę (IVb kl.) – pasveikino mero pavaduotoja Violeta Čepukova, o Juozapas Jakštas kiekvienam gimnazistui įteikė nepaprastą atminimo dovaną – „Dievdirbio pamąstymus“.

Šiais laikais kiekviena tauta siekia išsaugoti savo kalbą kaip vieną iš tautos svarbiausių ypatybių. Mes, lietuviai, turime kuo didžiuotis. Neabejoju, kad kiekvienam Dievdirbio pamąstymai taps individualiais pamąstymais apie laisvės kainos svarbą, tautos tradicijas, dvasines vertybes, apie tai, kad be kalbos negali būti ir tautos.

 

 

Nuotraukos:
Algis Jakštas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas