Naudinga anglų kalbos mokytojų stažuotė Lenkijoje

  • Paskelbė : Laima Juodagalvienė
  • Paskelbta: 2023-03-21
  • Kategorija: Renginiai

Kovo 13–18 dienomis Nacionalinė švietimo agentūra, įgyvendindama projektą „Bendrojo ugdymo mokytojų bendrųjų ir dalykinių kompetencijų tobulinimas“, organizavo užsienio kalbų mokytojams trumpalaikę 5 dienų stažuotę į Lenkiją, Liublino miestą. Stažuotės metu 10 Lietuvos užsienio kalbų mokytojų lankėsi Liublino I Stanislawa Staszica licėjuje, Liublino profesinio mokymo mokykloje, Šv. Jadvygos privačioje mokykloje, kur turėjo galimybę stebėti anglų kalbos pamokas. Šv. Jadvygos moksleiviai nustebino Lietuvos anglų kalbos mokytojus puikiomis dalyko žiniomis, jie sklandžiai pasakojo apie pamokas, mėgstamus dalykus, mokyklos teikiamas galimybes augti ir tobulėti. Sužinojome, kad mokiniai turi 5 anglų kalbos pamokas per savaitę ir pagal išlaikytą anglų kalbos lygio nustatymo testą yra skirstomi į atskiras grupes. Mokinių skaičius klasėse privačioje mokykloje nedidelis, iki 20 moksleivių, todėl mokytojai turi daugiau laiko atsižvelgti į kiekvieno mokinio individualius poreikius. Matytų pamokų metu anglų kalbos mokytojai naudojasi savo sukurta metodine medžiaga bei Lenkijos autorių parengtomis metodinėmis priemonėmis: stalo žaidimais, kortelių rinkiniais, vaizdine medžiaga. Mokiniai mokymo(si) procese yra skatinami bendradarbiauti, padėti vieni kitiems.

Mokytojos iš Lietuvos taip pat lankėsi ne tik Liublino mokyklose, bet ir kitose švietimo institucijose. Liublino savivaldos mokytojų kvalifikacijos kėlimo centre mus pasitiko besišypsanti Malgorzata Tetiurka, kuri papasakojo apie Lenkijos švietimo sistemos esminius bruožus, brandos egzaminus, pedagogų darbo krūvius ir kvalifikacijos kėlimo perspektyvas. Apsilankę Kultūros, švietimo ir tautinio paveldo centre sužinojome apie mokinių, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių, ugdymą Lenkijoje, buvo aptartas pasirengimas įtraukiajam ugdymui ir galimos jo perspektyvos, o Liublino miesto švietimo departamente direktorius Mirosław Jarosiński pasakojo apie Liublino mokyklų tinklą, jų teikiamą išsilavinimą, mokinių ugdymo ir mokytojų kvalifikacijos kėlimo aktualijas. Stažuotės dalyviai su švietimo departamento atstovais diskutavo apie dviejų kaimyninių valstybių švietimo sistemų stiprybes, problemas, ateities perspektyvas.

Stažuotės dalyvės apsilankė Marijos Kiuri-Sklodovskos universiteto (UMCS) Filologijos fakultete, kur susitiko su Monika Janicka (Taikomosios kalbotyros katedros germanistikos docente) ir anglų bei ispanų kalbų magistrantėmis ir diskutavo apie mokytojo profesijos situaciją dabar, ateityje ir filologijos studijas.

Intensyvios stažuotės programos metu dalyvės apsilankė Liublino kultūrų susitikimo centre. Čia mokytojos sužinojo apie centro įkūrimą, pastato istoriją, interjero stilistiką bei grafinio dizaino sprendimus. Stažuotės dalyvės apžiūrėjo kino, teatro, baleto, repeticijų ir konferencijų sales, stebėjosi pastato industriniais elementais. Mokytojos džiaugėsi, kad turėjo galimybę pasivaikščioti po istorinį Liublino senamiestį, pasigrožėti architektūra ir apsilankyti Liublino pilyje, apžiūrėti joje esančią ekspoziciją. Dalyvaudamos stažuotėje užsienio kalbos mokytojos turėjo dalinosi patirtimi ne tik tarpusavyje, bet ir su Lenkijos kolegomis. Tai buvo nuostabi patirtis, lydima bendrystės ir įkvepianti naujoms idėjoms bei ateities darbams. Tikimės, kad tokių vizitų ateityje daugės, nes tarpkultūrinis bendradarbiavimas ir dalinimasis patirtimi yra tvirto švietimo pagrindas.

                           Parengė anglų kalbos mokytoja ekspertė Dovilė Maslianikienė

 

 

Nuotraukos:
Dovilė Maslianikienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas