Akcija „Saugokite ir stebėkite paukščius žiemą“

Žiema atkeliavo ir nepavargdama beria snaiges, kurios užklojo žemę, pasiuntė ir šiaurį vėją, ir šaltuką. Smagu žiemą, bet paukšteliams sunku. Žiema suteikia daug galimybių tiek kūrybai, tiek geriems ir kilniems darbams. Mokiniams leidžia suprasti, kokie jie svarbūs, globodami paukščius. Jokia knyga negali išmokyti mylėti ir gerbti gamtą. Prie gamtos reikia pačiam prisiliesti mintimis ir širdimi.

Mieli mokiniai ir mokytojai, būkime jautrūs ir geranoriški. Kviečiame visus padėti paukšteliams. Nepagailėkite maisto į lesyklėles atskridusiems paukščiams.

Gimnazijos teritorijoje jau yra įrengtos lesyklos, klasės gavo paukščių lesinimo grafikus. Nuoširdžiai dėkojame 5c klasės mokiniams ir klasės auklėtojai Loretai Chaleckienei  už puikią iniciatyvą – gimnazijos teritorijoje jie pakabino pačių pagamintas lesyklėles ir lesina paukščius. 

Kokį lesalą galima duoti paukščiams?

Paukščių lesalas turi būti kuo natūralesnis, nesupelijęs, nesugedęs, be jokių prieskonių ar priemaišų. Lesalas neturi būti termiškai apdorotas, sūdytas ar kitaip konservuotas. Daugelis paukščių mielai lesa pakabintus riebalus, skaldytus grūdus, kruopas, tačiau geriausia berti kuo įvairesnį jų mišinį, saulėgrąžų, neapdorotų sorų grūdų. Jei nėra tokios galimybės, galima pagaminti batono ir nesūdytų riebalų mišinį, kurį paukščiai mėgsta kapoti.

Pats didžiausias skanėstas paukščiams – saulėgrąžų sėklos, kurias lesa visi be išimties lesyklų lankytojai. Kai kurie gamtos mylėtojai kasmet augina dešimtis saulėgrąžų ir saugo neišlukštentus jų graižus. Pakabintas toks graižas tampa savotiška lesykla.

Daugeliui pas mus žiemojančių paukščių labai patinka šviežios mėsos gabalėlis. Jį reikėtų pakabinti ir pritvirtinti viela. Nebūtina mėsą smulkinti. Tačiau ji kaip ir sėklos ar kitoks lesalas turi būti nesūdyta, nerūkyta. Juk žiemą paukščiai neturi kur atsigerti. Prisikimšę sūdyto lesalo, jie pradeda lesti sniegą, o tada dažnai sutrinka žarnynas ir paukštis nugaišta. Mėsos rūšis (kiauliena, jautiena, vištiena ir t.t.) nesvarbu – paukščiai mažiau išrankūs negu mes, žmonės. Prie tokių vaišių visuomet prisirenka zylių.

Ornitologai įspėja: ne šaltis pražudo gyvūnus (tie, kurie lieka žiemoti mūsų krašte, yra prisitaikę prie šalčio), o badas.

Kol kas sunku prognozuoti, kokia bus likusi žiemos dalis. Ji gali padaryti daug žalos paukščiams. Jeigu mes padėsime bent daliai paukštelių, jausimės atlikę tikrai gerą ir naudingą darbą.

Dėkojame visiems prisijungusiems prie akcijos „Saugokite ir stebėkite paukščius žiemą“ ir atsakingai globojantiems paukščius.

Ekologinio klubo ,,Žuvėdra“ nariai

Nuotraukos:
Oksana Gončarova

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas