Jubiliejaus proga – metraščio klasės atidarymas

  • Paskelbė : Laima Juodagalvienė
  • Paskelbta: 2024-01-12
  • Kategorija: Renginiai

2024 m. sausio 9 d. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija šventė 105-tąjį jubiliejų. Šiai progai ruoštasi jau gerokai anksčiau, o diskutuojant gimė mintis atkurti gimnazijos metraščio klasę. Renovuojant pastatą, eksponatai keliavo iš kabineto į kabinetą, kurį laiką glaudėsi laikinosiose erdvėse. Buvo neramu, kad nedingtų tai, kas ilgus metus kaupta, rinkta, fiksuota, kad tų šviesuolių entuziastų, kurie stengėsi įamžinti gimnazijos istoriją, pastangos nenukeliautų užmarštin. Pasitikdami gimnazijos jubiliejų jau galime didžiuotis – turime atnaujintą šiuolaikišką metraščio klasę. Į jos atidarymą sausio 9 d. atvyko svečių: Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius, mero pavaduotojai Violeta Čepukova ir Erikas Demidovas, mero patarėja Teresa Sansevičienė. Svečiai pasveikino gimnazijos bendruomenę jubiliejaus proga ir palinkėjo toliau sėkmingai dirbti, kurti  ir išlaikyti savo gimnaziją – šio krašto šviesulį, lietuvybės puoselėtoją.

Gimnazijos metraščio klasėje saugomi įvairūs dokumentai, nuotraukos, eksponuojamos parodos, rašomas metraštis. Pradėjus tvarkyti medžiagą, buvo atrasta daug įdomių ir labai vertingų eksponatų, iš naujo pertvarkyta ir į patogius segtuvus  sudėta sukaupta medžiaga: kraštotyrinė Švenčionių krašto veikla, išlikę ,,Zigmuko“ laikraščio numeriai, dovanos gimnazijai jubiliejų proga, seni atvirukai ir telegramos, nuotraukos, įvairūs leidiniai ir kita vertinga medžiaga. Atnaujintos ir metraščio klasės sienos. Naujuose stenduose galima pamatyti gimnazijos įkūrėją profesorių Zigmą Žemaitį, senus ir jau renovuotus gimnazijos pastatus. Laiko juosta žymi gimnazijos įkūrimą ir svarbiausius įvykius. Išsiaiškinome, kad pirmasis muziejaus eksponatas buvo Vlado Drėmos paveikslas, nutapytas 1937 m. Šis paveikslas simbolizavo sunkų lietuvių gimnazijos kelią Lenkijos okupacijos laikais. IIIc klasės mokinės Aistė Miloševičiūtė, Brigita Miloševičiūtė, Akvilė Sinkevičiūtė, Ieva Povilėnaitė paveikslą nutapė ant sienos, interpretavo jį savaip. Paveikslas papuošė metraščio klasės sieną – simboliškai taip įprasmintas pirmasis eksponatas ir įamžinta šių dienų mokinių veikla. Dalis medžiagos yra suskaitmeninta, todėl klasėje yra projektorius, lankytojams galima demonstruoti visą medžiagą, čia bus įdomu vesti istorijos, pilietiškumo, dailės, lietuvių kalbos pamokas.

Labai svarbu, kad prie istorijos ištakų prisiliestų jaunoji karta, kad tai, kas užfiksuota, nebūtų tik dulkėmis nusėdę pergamentai.  Kol kas džiugina tai, kad mokiniai domisi istorija, daug prisidėjo atkuriant metraščio klasę. „Jaunųjų gidų“ būrelio (vadovė Vilija Jaksebogienė) narė Renata Sliesoraitytė šios klasės atidarymo proga įdomiai pristatė gimnazijos istoriją, o etnokultūros būrelio „Etnoženklai“ (vadovė Jūratė Vitkauskienė) dalyviai padainavo dainą ,,Šaly kelio jovaras stovėjo“. Dainoje atskleidžiamas gyvybės medžio simbolis, o minimi šaknyse skambantys kankleliai – mūsų šaknų, praeities, istorijos svarba ir ryšys su dabartimi ir ateitimi.

Dėkojame tiems, kurie anksčiau kūrė gimnazijos istoriją, be jų surinktų eksponatų neturėtume tokios turtingos metraščio klasės. Padėkos žodžius skiriame gimnazijos vadovams, padėjusiems atkurti tai, ką laikinai buvome praradę, taip pat daugiausiai laiko ir  jėgų šiam darbui skyrusioms mokytojoms  Vilijai Jaksebogienei ir Jūratei Vitkauskienei, nemažai padėjusiems mokytojams Mindaugui Vitkauskui, Virgilijui Cicėnui. Bene didžiausia padėka Jums, buvę ir esantys Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokytojai, mokiniai, kuriantys ir anksčiau kūrę mūsų gimnazijos istoriją.

Nuotraukos:
Virgilijus Cicėnas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas