Kovo 11-ąją pasitinkant – netradicinės pilietiškumo pamokos

  • Paskelbė : Laima Juodagalvienė
  • Paskelbta: 2024-03-09
  • Kategorija: Renginiai

Dar nemažai žmonių prisimena 1990 m. kovo 11-ąją – sunkų Lietuvos kelią į laisvę, Sąjūdžio dvasią ir pirmuosius nepriklausomos mūsų valstybės žingsnius. Gimusiems vėliau apie šį įvykį pasakoja seneliai, tėvai, apie tai jie skaito knygose, randa informacijos internete, žiūri dokumentinius filmus. Didžiausią įspūdį palieka istorinių įvykių liudininkų pasakojimas. Labai svarbu jaunajai kartai perteikti tai, ką išgyveno jų protėviai, ugdyti pilietiškus asmenis, kurie prireikus drąsiai gins savo kraštą.

Gimnazijoje, pasitinkant Kovo 11-ąją, vyko nemažai netradicinių pilietiškumo pamokų. Kovo 7 d. keturiolika vyresniųjų klasių mokinių kartu su istorijos mokytojomis Ramune Skripskaite Li ir Vilija Jaksebogiene dalyvavo susitikime su Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo nariais LR Seimo Kovo 11-osios Akto salėje. Mokiniai turėjo galimybę pasiklausyti kelių Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų pranešimų, kurie  nukėlė į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo pradžią, Sąjūdžio veiklą, teisinės, švietimo ir aplinkos apsaugos sistemų kūrimą, LR Konstitucijos parengimo ir priėmimo peripetijas, ūkio reformą. Iš susitikimo mokiniai grįžo praturtėję įvairiomis prasmėmis: gavo žinių apie svarbius istorinius įvykius, pajuto pilietiškumo ir vienybės dvasią, be to, parsivežė dovanų, padėsiančių įamžinti įsimintinas istorijas ir įvykius.

Kovo 8 d. 4 pamoką visiems mokiniams vedė buvę mokiniai, prieš kelerius ar net keliasdešimt metų baigę šią gimnaziją, jau sukūrę savo gyvenimo istoriją. Šios pilietiškumo pamokos neįkainojamos – mokiniai jas ilgai prisimins. Juk apie pilietinę poziciją, laisvę, galimybę kurti savo gyvenimą, siekti, nenuleisti rankų jiems kalbėjo tie, kurie taip pat čia mokėsi, svajojo, juokėsi ir kūrė ateities planus. Dėkojame visiems atvykusiems į gimnaziją ar nuotoliu kalbinusiems mokinius, drąsinusiems juos siekti tikslų, nepasiduoti, būti tikrais savo tėvynės patriotais. Tikimės, kad ši pilietiškumo pamoka taps gražia tradicija. Tuo pat metu aktų salėje 5–6, SĮ, SL klasių mokiniai ir mokytojai stebėjo teatro būrelio (vadovė Vida Uzielienė) pastatytą spektaklį pagal Vytauto V. Landsbergio kūrinį „Iš sodo gyvenimo“.

Kovo 11 d. gimnazistai dalyvaus Švenčionių miesto kultūros centre vyksiančiame renginyje – dar vienoje pilietiškumo pamokoje. Tad visi kartu švęskime savo Laisvę – būkime iš tiesų laisvi!

Nuotraukos:
Virgilijus Cicėnas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas